Pracownik restauracji

Pracownik restauracji zajmuje się na co dzień kompleksową obsługą klientów danego lokalu gastronomicznego. Przyjmuje więc zamówienia, obsługuje kasę fiskalną oraz pomaga przygotowywać posiłki, pracuje ma zmywaku czy dba o czystość w lokalu.
WYMAGANIA
Na pracę na takim stanowisku decydują się zwykle ludzie młodzi - uczniowie i studenci. Warunkiem jest w zasadzie ukończenie 18. roku życia oraz posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Atutem jest oczywiście znajomość języków obcych w stopniu, który umożliwia swobodne komunikowanie się z klientami.
W gastronomii w cenie są przede wszystkim umiejętności miękkie, a więc umiejętność pracy zespołowej, kultura osobista, prezencja, odpowiednie podejście do obsługiwanych w lokalu gości, odpowiedzialność oraz zaangażowanie w wykonywane obowiązki. Na co dzień często przydaje się też opanowanie oraz pewna doza wyrozumiałości wobec klientów.
WARUNKI PRACY
Pracownik restauracji pracuje w pomieszczeniach zamkniętych - kuchni czy na sali jadalnej. Wyjątkiem są lokale oferujące również dowóz posiłków. W restauracjach zwykle pracuje się w trybie zmianowym przez 7 dni w tygodniu, w godzinach porannych, jak i wieczornych i nocnych. Są też szanse na awans w przypadku najlepszych pracowników.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Pracownik restauracji pracować może w różnego rodzaju restauracjach u barach. Zapotrzebowanie rośnie przede wszystkim w okresie wiosennym i letnim, kiedy zaczyna się sezon urlopowy, a lokale odwiedza większa ilość gości, w tym oczywiście turystów.
ZAROBKI
W restauracjach obowiązują zazwyczaj stawki godzinowe, które uzależnione są przede wszystkim od rodzaju lokalu, lokalizacji, a także wykonywanych obowiązków i posiadanego doświadczenia. Na zmywaku można zarobić okoł 900 zł, a na sali 1250 zł netto miesięcznie. W przypadku obsługi klientów podstawowa pensja jest wzbogacona najczęściej o uzyskiwane od nich napiwki.