Cukiernik

Cukiernik to osoba tworząca słodkie wypieki, głównie ciasta, ciasteczka, czasami również lody. Jego zadaniem jest również dekoracja wyrobów. W zależności od pozycji w danym zakładzie, cukiernik może mieć rozmaite dodatkowe obowiązki, w tym może zajmować się organizacją czasu innych, podwładnych mu osób.

Jakie są wymagania?

Wymagania do wykonywania zawodu cukiernika to przede wszystkim odpowiednie wykształcenie zawodowe, czyli zdobyte w szkole lub kursie na kierunku cukiernika, a do tego ukończony kurs BHP i sanitarny. Kandydaci do pracy powinni posiadać wcześniejsze doświadczenie na podobnym stanowisku lub uzyskane na drodze praktyki zawodowej. Najpoważniejsze przeszkody do wykonywania tej pracy to cierpienie na alergie skóry.

Cukiernik powinien charakteryzować się dobrą kondycją fizyczną, do tego musi mieć niezwykle wyczulony zmysł smaku, a także mieć poczucie estetyki. Dodatkowo wyobraźnia i inicjatywa pozwalają natomiast na ciągłe tworzenie nowych przepisów. Cukiernik powinien również potrafić współpracować z innymi, bo robiące wrażenie wypieki to często wynik pracy kilku osób.

Praca cukiernika

Jakie są warunki pracy?

Dzień pracy standardowo liczy 8 godzin. Praca przebiega w systemie zmianowym. Cukiernik musi nosić czyste ubranie, a do tego zakładać fartuch, a także czepek.

Gdzie szukać zatrudnienia?

Cukiernik znajdzie prace w mniejszych lub większych zakładach zajmujących się produkcją słodkich wypieków. Może także szukać zatrudnienia u przedsiębiorców prywatnych, w lokalach gastronomicznych, a także może otworzyć własną cukiernię.

Średnie wynagrodzenie

Pensja otrzymywana przez cukiernika zależy od jego miejsca pracy, lat przepracowanych w zawodzie, a także wiedzy i kwalifikacji. Średnia pensja wynosi od 1600 do nawet 5 tysięcy złotych netto miesięcznie.

Autor

GIEŁDA CV