Kucharz

Kucharz to osoba, która profesjonalnie zajmuje się przyrządzaniem dań pochodzących z różnych światowych kuchni, dań autorskich i dopasowuje je do gustów gości czy też do okazji. Zawodowy kucharz posiada nie tylko wiedzę z zakresu różnych kuchni ale i właściwego stosowania i obróbki produktów a także umiejętnego łączenia smaków i sztuki ich serwowania. Mogą być to dania główne, przekąski, desery, napoje i inne.

Praca kucharza polega nie tylko na przyrządzeniu dania ale i odpowiedniej formie podania. W eleganckich i bardziej wyszukanych miejscach, włącza się w to także dekorowanie stołu. Kucharz powinien także czuwać nad jakością i świeżością składników spożywczych, a co za tym idzie odpowiednie przechowywania, opakowanie, dbanie o urządzanie i przybory kuchenne. Do obowiązków kucharza zaliczymy również czuwanie nad przestrzeganiem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy na kuchni. Powinien mieć on także wpływ na pozycje znajdujące się w menu i jednocześnie łączyć to z konkretnymi wydatkami na składniki potraw.

Z pewnością jest to jeden z zawodów, w którym pasja i zamiłowanie liczą się najbardziej i bez nich trudno oczekiwać dobrej pracy kucharza. 

Zawód kucharz

Ponadto, dobry kucharz powinien, poza wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi, odznaczać się niebywałą kreatywnością i pomysłowością. Ma to znaczenie w wymyślaniu nowych potraw jak i ich dekorowaniu. To drugie ma ogromny wpływ na ocenę gości, jako że kształtuje pierwsze wrażenie. Pracodawcy kładą coraz większy nacisk na umiejętności w zakresie dekoracji potraw.

Kucharze pracują zwykle w restauracjach, hotelach, innych miejscach zbiorowego żywienia jak np. stołówkach, ośrodkach wypoczynkowych itd. Coraz bardziej popularna staje się także działalność cateringowa i obsługa wesel i innych imprez okolicznościowych.

Ile zarabia kucharz?

Płace kucharzy są bardzo zróżnicowane i ich wysokość zależy od wielu czynników jak np. miejsce pracy, doświadczenie, umiejętności, opinia. Bardzo ważnym w karierze kucharza jest doskonalenie własnych umiejętności i rozwijanie talentu. Dlatego też, tak ważne są kursy i warsztaty dla profesjonalnych kucharzy związanie z nowymi technikami, dekorowaniem potraw, zarządzanie w gastronomii i inne.

Zarobki kształtują się na poziomie od 1500 zł do 2000 zł w małych punktach gastronomicznych do nawet kilku tysięcy w znanych i cenionych restauracjach. Szacuje się, że własna działalność cateringowa może dawać dochody na poziomie nawet 10 tysięcy zł miesięcznie.

Autor

GIEŁDA CV