Barista

Barista to osoba, która zawodowo zajmuje się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. Posiada szeroką wiedzę na temat kawy, jej gatunków i jakości. Zna różne sposoby parzenia i podawania kawy, rozróżnia różne rodzaje mleka oraz potrafi dbać o ekspres do kawy. Zna się na obsłudze klienta i dba o to, by każdy dostał napój dopasowany do posiłku oraz zgodny z oczekiwaniami.

Współcześnie barista, to również artysta, który zamiast zwykłej kawy potrafi wyczarować małe dzieło sztuki. Dotyczy to zwłaszcza kaw artystycznych, na powierzchni, których powstają małe obrazki, intrygujące niekiedy skomplikowanymi kształtami i wzorami. Taka kawa, poza oczywistymi walorami smakowymi, wzbogaca zmysł wzroku i czyni filiżankę kawy pokarmem dla duszy. Ciekawym rozwiązaniem są też kawy warstwowe, w których wykorzystuje się różnice ciężaru poszczególnych płynów, a które ciągle ciekawią klientów.

Barista to także rzemieślnik, który musi znać swój fach oraz sprzęt, na którym pracuje. Od prawidłowej obsługi ekspresu i jego konserwacji zależy jakość przygotowywanego napoju. Ważny jest też wybór najlepszych jakościowo ziaren kawy oraz dbanie o ich odpowiednie przechowywanie, tak by zachować na długi czas ich intensywny smak i aromat.

Zawód baristy
Barista jest w Polsce zawodem stosunkowo nowym, chociaż zainteresowanie nim regularnie wzrasta. Na rynku pracy poszukiwani są specjaliści, którzy posiadają wiedzę oraz umiejętności w zakresie parzenia oraz podawania kawy.

Barista może znaleźć pracę w kawiarniach, restauracjach, lecz również w hotelach, centach handlowych i firmach cateringowych. Dobry barista, poza podstawowym wynagrodzeniem w wysokości około 2000 złotych, może liczyć na napiwki.

Wybierając zawód baristy, nie musimy posiadać specjalnego wykształcenia. Nie ma również szkół dla baristów, a jedynie kursy zawodowe. Są to z reguły płatne szkolenia, na których można zdobyć wiedzę na temat różnych gatunków kawy, sposobów jej parzenia, doboru dodatków do napoju, zależnie od rodzaju kawy, którą chce się uzyskać.

Kurs składa się nie tylko z teorii, lecz również z części praktycznej. W tej części można nauczyć się serwowania różnych kaw: espresso, eliniko, romano, latte, wiener melange. Oprócz parzenia kawy, przyszli bariści posiadają sztukę dekorowania kaw oraz atrakcyjnego ich podawania.

Autor

GIEŁDA CV