Szef kuchni

Szef kuchni, którego można nazwać także kuchmistrzem zajmuje się organizacją oraz kontrolą nad pracą swoich pracowników, to znaczy kucharzy oraz pomocników kucharzy. Na niego spada cała odpowiedzialność dotycząca jakości wydawanych potraw w restauracji oraz innym punkcie gastronomicznym. To on ustala codzienne menu oraz asortyment jaki powinien być zakupiony dla zrealizowania potraw. Jego powinnością jest odpowiednie zamówienie towaru oraz późniejsze jego przechowywanie.

Szef zajmuje się kontrolą powstawania powstawania oraz wydawania potraf na salę sprzedaży. Jest wzorem w zakresie technik oraz metod kulinarnych przyrządzanych dań. Do jego obowiązków należy wykonywanie najtrudniejszych potraw cechujących się wysoką umiejętnością i przekazywanie tej wiedzy swojemu personelowi. Szef kuchni powinien przede wszystkim samodzielnie opracowywać nowe dania, receptury oraz stylizację swoich potraw. Jest wzorem do naśladowania dla swoich pracowników.

Czym się zajmuje szef kuchni?

ustala oraz tworzy całą organizację pracy swojego personelu

opiniuje ilość oraz jakość zakupionych produktów oraz przyrządzonych potraw

kreuje własne potrawy oraz tworzy własne receptury

non stop doszkalanie własnych umiejętności

Szef kuchni

Wymagania

Aby zostać szefem kuchni przede wszystkim należy mieć dużą praktykę oraz doświadczenie . Dodatkowym atutem będzie oczywiście ukończenie szkoły gastronomicznej oraz uczęszczanie na wszelkiego rodzaju szkolenia i kursy. Wszystko jest zależne od talentu oraz praktyki, bo największe osiągnięcia takie jak ukończenie elitarnego Instytut Paul'a Bocuse'a w Lyonie nie otworzy nam drogi na pozycję oraz pieniądze w tym zawodzie.

Szef kuchni powinien się charakteryzować dużym poczuciem smaku i zapachu oraz ogromną wiedzą w danej dziedzinie kulinarnej, którą się specjalizuje. Musi sprostać także oczekiwaniom swoich klientów, dlatego dużą rolę odgrywa tutaj znajomość obecnych trendów kulinarnych. Powinien także znać zasady jakościowe wydawanych produktów oraz potraw, aby kuchnia charakteryzowała się smakiem oraz zdrową żywnością.

Zarobki

Jeżeli chodzi o ten zawód wszystko jest zależne od praktyki i przebytego doświadczenia. Należy wziąć także pod uwagę miejsce pracy - czy jest to restauracja renomowana czy też nie. Zarobki wahają się tutaj od 2000 do 6000 tysięcy miesięcznie.

Autor

GIEŁDA CV