Praca w Gastronomii

Barista

Barista to osoba, która zawodowo zajmuje się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. Posiada szeroką wiedzę na temat kawy, jej gatunków i jakości. Zna różne sposoby parzenia i podawania kawy, rozróżnia różne rodzaje mleka oraz potrafi dbać o ekspres do kawy. Zna się na...

Barman / Barmanka

Pracując na stanowisku barmana dana osoba odpowiada za całościową obsługę gości lokalu, mając na uwadze również dbałość o atmosferę i jego wizerunek. Od barmana oczekuje się, by był „wirtuozem” w zakresie przygotowywanych napojów (drinków i koktajli). Tego rodzaju...

Cukiernik

Cukiernik to osoba tworząca słodkie wypieki, głównie ciasta, ciasteczka, czasami również lody. Jego zadaniem jest również dekoracja wyrobów. W zależności od pozycji w danym zakładzie, cukiernik może mieć rozmaite dodatkowe obowiązki, w tym może zajmować się organizacją czasu...

Dostawca pizzy

Dostawca pizzy jest to osoba, która zajmuje się dowozem pizzy do klientów. Głownie z tym zawodem są związane osoby pełne entuzjazmu, młode, uczące się oraz przede wszystkim ze znajomością topografii. Tutaj bezwzględnym warunkiem jest posiadanie prawa jazdy kat. B lub umiejętność...

Kelner / Kelnerka

Zastanawialiście się, na czym polega praca kelnera? Generalnie, osoba wykonująca ten zawód obsługuje klientów od momentu ich wejścia do danego lokalu aż do chwili, kiedy zdecydują się na jego opuszczenie. Do obowiązków kelnera należą takie czynności jak choćby miłe powitanie gości...

Kucharz

Kucharz to osoba, która profesjonalnie zajmuje się przyrządzaniem dań pochodzących z różnych światowych kuchni, dań autorskich i dopasowuje je do gustów gości czy też do okazji. Zawodowy kucharz posiada nie tylko wiedzę z zakresu różnych kuchni ale i właściwego stosowania i...

Pomoc kuchenna

Pomoc kuchenna to osoba zatrudniana w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych, zajazdach i pensjonatach z własną kuchnią. Towarzyszy na kucharzom i szefom kuchni, a jej zadaniem jest szeroko rozumiana pomoc podczas przygotowywania potraw różnego rodzaju i wykonywanie prac...

Pracownik restauracji

Pracownik restauracji zajmuje się na co dzień kompleksową obsługą klientów danego lokalu gastronomicznego. Przyjmuje więc zamówienia, obsługuje kasę fiskalną oraz pomaga przygotowywać posiłki, pracuje ma zmywaku czy dba o czystość w lokalu. WYMAGANIA Na pracę na takim...

Szef kuchni

Szef kuchni, którego można nazwać także kuchmistrzem zajmuje się organizacją oraz kontrolą nad pracą swoich pracowników, to znaczy kucharzy oraz pomocników kucharzy. Na niego spada cała odpowiedzialność dotycząca jakości wydawanych potraw w restauracji oraz innym punkcie...

Technolog żywności

Zawód technologia żywności wiąże się z uporządkowaniem i kontrolą procesu przerobu surowców roślinnych i zwierzęcych na gotowe produkty żywnościowe. Z uwagi na wieloaspektowość tych surowców, jak i również technologii potrzebnych do ich przetwórstwa, osoba pracująca w tym...